keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Ajatuksia turkistarhauksesta



Tällä kirjoituksella haluaisin herättää keskustelua aiheesta, joka jakaa erittäin vahvat mielipiteet. Turkistarhaus kiellettävä(kö)? Henkilökohtainen mielipiteeni aiheesta on omasta mielestäni perusteltu, eli suomalaista turkistarhausta en haluaisi lopettaa kokonaan. Syitä tähän on monia.

Ensimmäiseksi haluan korostaa, että mielestäni ei ole oikeutettua vapauttaa turkiseläimiä luontoon vain saadakseen asialle mediahuomiota. Tämän takia Suomesta on hävinnyt ainakin todistetusti yksi alkuperäislaji, vesikko, kokonaan. Vapautetut eläimet mm. minkit ovat vieneet alkuperäislajeilta niiden normaalia elintilaa. Minkit pärjäävät Suomen luonnossa hyvin, ja siksi omasta mielestäni on väärin päästää niitä vapaaksi sotkemaan Suomen omaa eläinkantaa. Tämän vuoksi asiasta pitäisi saada keskustelua, jotta tällaisia vapautustempauksia turkistarhoille ei tarvitsisi enää tehdä.

Eläintenhoitajana sanon, että tietenkin haluan taata eläimille mahdollisimman hyvät olot niin luonnossa kuin vankeudessakin, turkistarhaukseen tulisi siis tehdä kunnon lait turvaamaan eläinten hyviä oloja. Eläimille eläinsuojelulainkin mukaan tulee taata mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen, mutta surullisesti harva niitä lakeja kuitenkaan noudattaa, sillä Suomen eläinsuojelulaki on mielestäni puutteellinen. Monessa kohdassa toistetaan sanoja ”tarpeetonta” tai ”riittävän”… Kaikki tietää, että nämä kohdat ovat ainoastaan tulkitsijan silmissä, mikä on kenellekin riittävän ja kuka katsoo minkäkin tarpeettomaksi. Eli pääasia on tässä se, että omasta mielestäni turkistarhausta ei pitäisi kieltää kokonaan, vaan taata eläimille parhaat mahdolliset olot. Toki ymmärrän, että jos nyt lait kiristyisivät ja esim. häkkitilaa tulisi tarjota enemmän, niin myös kustannukset nousevat, mutta maksammehan me luomustakin enemmän, vain siksi koska se on luomua..

Fakta nimittäin on se, että aitojen turkisten ostaminen ei tule ainakaan lähitulevaisuudessa loppumaan, niin mielummin haluaisin, että se edes Suomessa tehtäisiin oikein. En millään haluaisi kuvitella, että ihmiset, jotka niitä ostavat, veisivät rahansa mm. Kiinaan ja Venäjälle, jossa eläinten oloja ei valvota millään tavalla. Uskon, että kaikki jotka ovat turkistarhausta vastaan, niin ovat nähneet videoita ulkomaalaisilta tarhoilta, missä ensin kuvataan niitä suloisia nappisilmäisiä kettuja ja joissa ne hetken päästä nyljetään elävänä. Sitä ei luojan kiitos Suomessa tapahdu.


Olen varma, että tämä kirjoitus saa monien veren kiehumaan, mutta se ei silti muuta omia perustelujani.  Ja ne ihmiset, jotka haluaisivat tulla kommentoimaan siitä kuinka väärässä olen, niin voitte ensin miettiä, että syöttekö pelkästään luomulihaa/kanaa, sillä seuraavaksi ajattelin kirjoittaa lihan tehotuotannosta ja sen ”eettisyydestä”…




-Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi !